Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ολοκληρώθηκε το διήμερο 01 & 02 Μαρτίου στην κοινή σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ,  η συζήτηση για το Κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος. Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Σηφουνάκης υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την διασύνδεσή του με τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ανέδειξε όλη τη φιλοσοφία της πρότασής του, η οποία και υιοθετήθηκε.

Τοποθετούμενος κατά τη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την τιμή που του έκανε αναθέτοντας του την σύνταξη ενός σημαντικού τομέα του προγράμματος και ανέλυσε λεπτομερώς την πρότασή του με την οποία δημιουργούνται:
· Αυτοτελές «Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Οικισμού και Αρχιτεκτονικής».
· Εθνικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής διαχείρισης στη Δημόσια Διοίκηση και ενεργοποιείται το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος.
· Εντάσσεται στο νέο Υπουργείο η αρμοδιότητα των Δασών και του Αιγιαλού με άμεση προτεραιότητα την οριστικοποίηση του Κτηματολογίου-Δασολογίου.

Στη συνέχεια ανέλυσε γιατί η χωροθέτηση λειτουργιών και δράσεων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,  σημειώνοντας ότι ο όρος «χωροταξία» είναι έννοια οικονομική,  αναπτυξιακή και όχι τεχνική και κακώς υπαγόταν μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων.
Ειδικότερα ανέλυσε την πρότασή του για την δημιουργία «οικισμών δορυφόρων»,  που θα απορροφήσουν τις πιέσεις και την άναρχη  επέκταση των σχεδίων πόλεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας καθώς και τα αναγκαία κίνητρα που θα παρέχονται για την βιοκλιματική Αρχιτεκτονική.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την διαχείριση των απορριμμάτων, προσδιόρισε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξειδικεύοντας τις για την χώρα μας και συγκεκριμένα τίθενται  οι παρακάτω στόχοι:
· 10% εξοικονόμηση ενέργειας
· 5-10% παραγωγή ενέργειας από βιομάζα
· 25% μείωση εκπομπών αερίων
· Μείωση του όγκου απορριμμάτων κατά 15% στην ταφή
· Μετάβαση από τους ΧΥΤΑ (Χώρων Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων) στους ΧΥΤΥ(Χώρων Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων).

Τέλος, ειδική μέριμνα γίνεται στην πρότασή του για τα νησιά και την προοπτική τους, με δέσμευση για υλοποίηση των ειδικών χωροταξικών και περιβαλλοντολογικών μελετών, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη,  με σεβασμό στο συγκριτικό τους πλεονέκτημα, που είναι το τοπίο και το ιστορικά δομημένο περιβάλλον τους.